Press "Enter" to skip to content

Η Racing κυριαρχεί στη Γαλλία!

Η νέα χρονιά ξεκίνησε στη Γαλλία με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της κανονικής περιόδου, έστω λίγο λειψού, λόγω της αναβολής μιας αγωνιστικής εξ’αιτίας των γεγονότων που τάραξαν το Παρίσι και τον πλανήτη ολόκληρο τον περασμένο Νοέμβρη. Το 2016 όμως είναι η χρονιά που βρήκε ένα νέο μεγάλο πρωταγωνιστή στην Top 14! Η Racing βρέθηκε για πρώτη φορά στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, κάτι που είχε να καταφέρει από τη 2η αγωνιστική της σεζόν 2011-2012, πετυχαίνοντας μάλιστα ιστορικές νίκες σε αυτό το πρώτο μισό του πρωταθλήματος.

Η Racing, με την ολοκλήρωση 12 αγωνιστικών, είναι η ομάδα με τις περισσότερες νίκες (9) και τις λιγότερες ήττες (2)! Ο λόγος που δεν έχει πάρει μεγάλο προβάδισμα στη βαθμολογία είναι η αδυναμία της να κερδίσει επιθετικά και αμυντικά μπόνους, κάτι που κάνει βεβαίως με πολύ μεγαλύτερη ευκολία στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Όμως, το γεγονός της πρωτιάς δεν είναι το πιο εντυπωσιακό για την ομάδα του Ile-de-France που έχει αρχίσει να παίζει θαυμάσιο ράγκμπι μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι έχει καταφέρει να κερδίσει στον πρώτο γύρο και τους 3 βασικούς αντιπάλους της στη διεκδίκηση του τίτλου, Toulouse, Toulon και Clermont, τους τελευταίους 2 μάλιστα εκτός έδρας. Σα να μη φτάνει αυτό, στην τελευταία αγωνιστική του 2015 κατάφερε να σπάσει μια αρνητική παράδοση, παίρνοντας την πρώτη της νίκη μέσα στο Marcel Michelin, έδρα της Clermont, από το 1994. Πρέπει να σημειωθεί ότι η παρουσία του Dan Carter είναι καταλυτική, δείχνοντας ότι ένας καλός fly-half, που θα οργάνωνε το περίσσευμα ταλέντου των Racingmen, ήταν αυτό που χρειαζόταν για να γίνει επιτέλους η έκρηξη αυτής της αρμάδας.

Ασφαλώς οι ομάδες που ακολουθούν κατά πόδας στη βαθμολογία είναι και οι συνδιεκδικητές του τίτλου. Σε καλύτερη κατάσταση απ’ όλους και με πιο σταθερή απόδοση, βρίσκεται η Toulouse, η οποία απώλεσε την κορυφή της βαθμολογίας λόγω μιας άδικης ήττας στην έδρα των εν ενεργεία πρωταθλητών της Stade Français. Η Clermont που ξεκίνησε εντυπωσιακά πλέον δε συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς, ενώ το προβληματικό ξεκίνημα της Toulon δείχνει σιγά σιγά να αποτελεί παρελθόν, αλλά σε καμία περίπτωση το σύνολο του Bernard Laporte δεν έχει ακόμα πιάσει τα επίπεδα που αντιστοιχούν στα ονόματα που το αποτελούν.

Πάντως είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτές οι 4 ομάδες θα βρίσκονται στα ημιτελικά που θα πραγματοποιηθούν στη Ρεν, ενώ 2 εξ’ αυτών θα βρεθούν στον ιστορικό μεγάλο τελικό της Βαρκελώνης.

Πίσω από τους 4 μεγάλους, τις θέσεις που οδηγούν στο Champions Cup αλλά και την τελική φάση, διεκδικούν οι Bordeaux-Bègles, Brive και Montpellier, ενώ η Castres δείχνει σιγά σιγά να ξαναβρίσκει τη φόρμα της, μετά την καταστροφική περσινή σεζόν.

Όπως κάθε χρόνο, στο πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, αμέσως μετά τη διεκδίκηση της εισόδου στην τελική φάση, με όρια που δεν είναι ευδιάκριτα, βρίσκει κανείς τις ομάδες που παλεύουν για την παραμονή. Από αυτές στην καλύτερη κατάσταση βρίσκονται η La Rochelle και η Grenoble, με την τελευταία να έχει κάνει κάποιες εντυπωσιακές εμφανίσεις, αλλά ακόμα δεν έχει μπει ο Φλεβάρης που παραδοσιακά ξεφουσκώνει.

Στις πιο χαμηλές θέσεις, βρίσκεται η πρωταθλήτρια Stade Français, που βρισκόμενη στην 11η θέση διανύει μια καταστροφική χρονιά, ενώ 2 βαθμούς πίσω της, αλλά σε απόσταση ασφαλείας, προς το παρόν, από τον υποβιβασμό, είναι η Pau, η οποία έχει στις τάξεις της 2 Παγκόσμιους Πρωταθλητές.

Οι ομάδες, ωστόσο, που φαίνεται ότι θα αγωνιστούν την επόμενη χρονιά στην Pro D2, μοιάζοντας από νωρίς καταδικασμένες, είναι η έκπληξη της περσινής σεζόν Oyonnax, που φαίνεται να πλήρωσε ακριβά την αποχώρηση του Christophe Urios και η εντελώς καταδικασμένη Agen, που ποτέ δε βρήκε τα πατήματά της για να είναι ανταγωνιστική στο καλύτερο πρωτάθλημα του βορείου ημισφαιρίου.

[table “TOP14” not found /]

Be First to Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *