Press "Enter" to skip to content

Αρχίζει το ματς!

Η μεγάλη ώρα έφτασε! Ο Φλεβάρης, ο αγαπημένος μήνας των φίλων του ράγκμπι στο βόρειο ημισφαίριο είναι εδώ και φέρνει μαζί του το Six Nations του 2017, τη θρυλικότερη διοργάνωση ράγκμπι, που πλέον μετράει 134 χρόνια ζωής (123η διοργάνωση, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα το 1883). Μετά τη διοργάνωση του 2016, που βρήκε όλες τις ομάδες να αναδιοργανώνονται έπειτα από το Παγκόσμιο Κύπελλο, η φετινή έκδοση του θεσμού πρόκειται να προσφέρει περισσότερα στοιχεία για την εξέλιξη των μεγάλων εθνικών ομάδων της Ευρώπης. Αυτό που είναι σίγουρο ωστόσο, είναι ότι εκατομμύρια φίλοι στις παραδοσιακές δυνάμεις του αθλήματος ετοιμάζονται να ζήσουν το ετήσιο ραντεβού, την εμπειρία, τη συγκίνηση και τα συναισθήματα που προσφέρουν οι μάχες εντός των αγωνιστικών χώρων, που αρκετές φορές μετατρέπονται σε ιστορικά γεγονότα.

Λίγη ιστορία…

Home Nations (1883-1909 και 1932-1939)

Η διοργάνωση που σήμερα ονομάζεται Six Nations Championship ξεκίνησε το 1883 ως ένα τουρνουά μεταξύ των ομάδων της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, των 4 εθνών που ουσιαστικά αποτελούν την κοιτίδα του αθλήματος. Το πρώτο όνομα του θεσμού, για το λόγο αυτό, ήταν Home Nations και την πρώτη έκδοση του τροπαίου κατέκτησε η ομάδα της Αγγλίας, νικώντας μάλιστα όλους τους αντιπάλους της.

Τους περισσότερους τίτλους του Home Nations έχει κερδίσει η Σκωτία, με 10 συνολικά κατακτήσεις, που ήταν εκείνη την εποχή και ο μεγάλος αντίπαλος της γενέτειρας του αθλήματος, Αγγλίας. Οι highlanders ήταν πάντως οι απόλυτοι κυρίαρχοι εκείνης της εποχής, καθώς η δεύτερη, Ουαλία, μετρούσε 7 τίτλους και η τρίτη, Αγγλία, μόλις 5!

Five Nations (1910-1931 και 1940-1999)

Η πρώτη χώρα που εισχώρησε στις παραδοσιακές δυνάμεις, προερχόμενη από τα “overseas” ήταν η Γαλλία, όπου το ράγκμπι είχε αρχίσει να αναπτύσσεται από τα τέλη του 19ου αιώνα και υπήρχε ήδη εθνικό πρωτάθλημα συλλόγων, σε αντίθεση με τις χώρες του Home Nations. Ωστόσο η Γαλλία, αποβλήθηκε το 1931 από τη διοργάνωση, καθώς το κοινό της δε μπορούσε να συγχρονιστεί με το “game of gentlemen” προκαλώντας πολύ σοβαρά επισόδεια σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η Γαλλία, ωστόσο, επέστρεψε το 1940, ώστε όχι απλά να μείνει στο θεσμό, αλλά να δημιουργήσει και μια τεράστια παράδοση “αντιπαλότητας” με τον “αιώνιο εχθρό” της, την Αγγλία.

Τα περισσότερα τρόπαια του Five Nations έχει κατακτήσει η Αγγλία, με συνολικά 17 νίκες στο θεσμό. Την ακολουθεί η Ουαλία με 15 τίτλους και η Γαλλία με 12.

Six Nations (2000 – σήμερα)

Η έκτη ομάδα που εισήλθε στη μεγάλη διοργάνωση, το 2000, είναι μια χώρα με τεράστια παράδοση, τουλάχιστον όσο αφορά έναν πρόγονο του ράγκμπι, το calcio storico. Η Ιταλία μπήκε στο γκρουπ των μεγάλων, μην έχοντας βρει ακόμα το βηματισμό της, αλλά προσφέροντας σε αρκετές περιπτώσεις μεγάλες συγκινήσεις με τις απροσδόκητες νίκες σε πολύ δύσκολες έδρες και επί πολύ ισχυρότερων αντιπάλων.

Τα περισσότερα τρόπαια αυτής της “νέας εποχής” έχουν κερδίσει η Αγγλία και η Γαλλία, που μετρούν από 5 κατακτήσεις, η Ουαλία ακολουθεί με 4, ενώ τα υπόλοιπα 3 έχει κατακτήσει η Ιρλανδία.

Σημαντική αλλαγή που επέρχεται με το τουρνουά του 2017 είναι το σύστημα της βαθμολογίας. Μέχρι το 2016 οι ομάδες κερδίζαν 2 βαθμούς για τη νίκη, 1 για την ισοπαλία και 0 για την ήττα. Πλέον, εναρμονισμένο με τις υπόλοιπες διοργανώσεις, το τουρνουά του Six Nations ακολουθεί το παγκοσμίως γνωστό σύστημα βαθμολόγησης στο ράγκμπι, δηλαδή:

– 4 βαθμοί για τη νίκη

– 2 βαθμοί για την ισοπαλία

– 0 βαθμοί για την ήττα

– 1 βαθμός για το επιθετικό μπόνους (4 ή περισσότερα tries)

– 1 βαθμός για το αμυντικό μπόνους (ήττα με 7 ή λιγότερους πόντους διαφοράς)

Το τρόπαιο

Αριστερά το τρόπαιο του Six Nations Championship και δεξιά το τρόπαιο των χρόνων 1993-2014

Το τρόπαιο της διοργάνωσης απονέμενται από το 1993. Το πρώτο εκείνο κύπελο είχε 15 πλευρές, όσοι οι παίχτες μιας ομάδας και η χωρητικότητά του είχε μετρηθεί στα 5 μπουκάλια σαμπάνιας. Ωστόσο, από το 2015 μια παρεμφερής έκδοση του ίδιου τροπαίου, με 6 πλευρές και στο κύπελλο και στη βάση, απονέμεται στον νικητή της διοργάνωσης.

Όμως πέρα από το τρόπαιο του προταθλητή, το επονομαζόμενο Championship Trophy, στη διοργάνωση του Six Nations υπάρχουν κάμποσοι ακόμα τίτλοι, μετουσιωμένοι και σε τρόπαια, που διεκδικούν οι συμμετέχουσες ομάδες. Αυτά είναι τα εξής:

– Το Triple Crown : απονέμεται στην περίπτωση που μια ομάδα από τις τέσσερις του πρώην Home Nations καταφέρει να κερδίσει τις υπόλοιπες τρεις.

– Το Calcutta Cup : απονέμεται στο νικητή της αναμέτρησης μεταξύ της Αγγλίας και της Σκωτίας. Αποτελεί τον αρχαιότερο θεσμό στο ράγκμπι, με την πρώτη έκδοσή του να λαμβάνει χώρα το 1879.

– Το Centenary Quaich : απονέμεται στον νικητή της κέλτικης μονομαχίας, μεταξύ Ιρλανδίας και Ουαλίας.

– Το τρόπαιο Giuseppe Garibaldi : απονέμεται στον νικητή της αναμέτρησης μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας. Ο Giuseppe Garibaldi, Πατέρας του Έθνους στην Ιταλία (ένας εκ των τεσσάρων) γεννήθηκε στην πόλη της Νίκαιας.

– Το τρόπαιο Millennium : απονέμεται στον νικητή της αναμέτρησης μεταξύ της Αγγλίας και της Ιρλανδίας.

Τέλος, υπάρχει και το λεγόμενο “ξύλινο κουτάλι”, που αποτελεί το τρόπαιο της ομάδας που τερματίζει στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Οι ομάδες

Μετά τα International Tests του Νοέμβρη, που οι ομάδες του Βορείου Ημισφαιρίου έδειξαν ότι έχουν ψαλιδίσει (τουλάχιστον προς ώρας) την τεράστια διαφορά από εκείνες του Νότου, όπως αυτή εκφράστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2015, το Six Nations με τις μεταξύ τους μάχες που ακολουθεί αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον. Μάλιστα, με δεδομένο ότι τον Ιούνη του 2017, 4 από τις 6 ομάδες δε θα αγωνιστούν αυτοτελώς, καθώς υπάρχει το τιτανοτεράστιο Tour των British & Irish Lions στη Νέα Ζηλανδία, το φετινό τουρνουά είναι η τελευταία ευκαιρία να δούμε την εξέλιξη των ομάδων πριν το Νοέμβρη, που πλέον ο χρόνος για το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο θα έχει ήδη αρχίσει να μετράει ανάποδα.

ΑΓΓΛΙΑ

Η κάτοχος του τίτλου είναι σίγουρα το μεγάλο φαβορί και για τη φετινή διοργάνωση. Μετά από ένα καταστροφικό εντός έδρας Παγκόσμιο Κύπελλο, η έλευση του Eddie Jones  μεταμόρφωσε την ηττοπαθή Αγγλία σε μία μηχανή που νικάει. Η διοργάνωση του 2016 ήταν ένας απλός περίπατος για την “Ομάδα του Ρόδου”, απέναντι σε αντιπάλους που έψαχναν την ταυτότητά τους. Ωστόσο, η ισχύς της ομάδας του έθνους που γέννησε το ράγκμπι ξεδιπλώθηκε απέναντι στους αντιπάλους του Νοτίου Ημισφαιρίου. Το καλοκαίρι του 2016 οι Άγγλοι κέρδισαν και τους 3 αγώνες στην Αυστραλία, απέναντι στους δευτεραθλητές κόσμου, ενώ το Νοέμβρη, Νότια Αφρική, Αργεντινή, Φίτζι και Αυστραλία υπέστησαν βαριές ήττες στο Twickenham. Πλέον το ερώτημα είναι ποια ομάδα μπορεί να κοντράρει μία από τις καλύτερες αγγλικές ομάδες όλων των εποχών, εκτός από τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές All Blacks. Το σίγουρο είναι ότι όποιος θέλει να κερδίσει το φετινό Six Nations, πρέπει τουλάχιστον να κερδίσει τους Άγγλους και στη συνέχεια λογικά όλους τους υπόλοιπους, καθώς η πιθανότητα να χάσουν 2 αγώνες θεωρείται μηδαμινή.

ΟΥΑΛΙΑ

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η ομάδα των daffodils είναι ένα μόνιμο νοσοκομείο, παρά το γεγονός ότι μια πληθώρα εμβληματικών παιχτών της έχει αρχίσει να αποχωρεί από την ενεργό δράση, παρά το γεγονός ότι το διασυλλογικό ράγκμπι στο Πριγκηπάτο βρίσκεται σε κρίση (με τους Ospreys να επιβεβαιώνουν ως εξαίρεση τον κανόνα στη φετινή σεζόν), η Ουαλία είναι το σκληρό καρύδι, η ομάδα που πάντα θα πρωταγωνιστεί. Έχοντας προσωρινά στην τεχνική ηγεσία τον Rob Howley, δεδομένου ότι ο Warren Gatland έχει επιφορτιστεί με την προετοιμασία των British & Irish Lions για το καλοκαιρινό Tour στη Νέα Ζηλανδία, ευελπιστεί να κάνει τη μεγάλη έκπληξη, τουλάχιστον όσο αφορά το παιχνίδι του Millennium, στη 2η αγωνιστική, απέναντι στην Αγγλία και να επιβληθεί απέναντι στους υπόλοιπους. Το γεγονός ότι δίνει 3 από τους 5 αγώνες εκτός έδρας φέτος είναι ίσως στοιχείο που μειώνει την απόδοσή της ως φαβορί, όμως δεν πάνε πολλά χρόνια από το 2013, που σε παρόμοιες συνθήκες είχε κερδίσει το τουρνουά με εκείνο το εκπληκτικό ξέσπασμα απέναντι στην Αγγλία στην τελευταία αναμέτρηση της διοργάνωσης.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Οι Ιρλανδοί είναι η ομάδα που κέρδισε τη Νέα Ζηλανδία. Ναι, το πιο σημαντικό στοιχείο αυτής της ομάδας, ίσως της περισσότερο αναλλοίωτης των τελευταίων χρόνων, δεν είναι οι τίτλοι του 2014 και 2015, αλλά το γεγονός ότι κατάφεραν πριν λίγους μήνες, στο ουδέτερο έδαφος του Σικάγο, να πετύχουν μια μεγάλη νίκη απέναντι στους “ανίκητους” All Blacks. Η Ιρλανδία που έχει χάσει μερικές πολύ σημαντικές ηγετικές μονάδες της τα τελευταία χρόνια, έχει έναν σταθερό κορμό, χωρίς όμως να χαρακτηρίζεται από ένα παιχνίδι που της προσδίδει το χαρακτήρα της “σταθερής” ομάδας όσο αφορά τα αποτελέσματα. Το βασικό της πρόβλημα εστιάζεται στο κέντρο και στην προσωπική αστάθεια του Jonny Sexton, που δεν κατάφερε να γίνει ο πολύ μεγάλος fly-half, όπως πολλοί ίσως περίμεναν στα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Ωστόσο, οι Ιρλανδοί χαρακτηρίζονται από μια πολύ δυνατή και επιθετική γραμμή των forwards που σε πολλές περιπτώσεις υπερκαλύπτει με το παραπάνω την αδυναμία εξάπλωσης του τακτικού παιχνιδιού των προηγούμενων χρόνων, όταν στη σύνθεσή της βρισκόταν και ο Brian O’Driscoll.

ΣΚΩΤΙΑ

Η Σκωτία είναι η ομάδα που όλοι περιμένουν να αναστηθεί. Πρόκειται βεβαίως για ένα έθνος-γίγαντα στην Ιστορία του ράγκμπι και μία από τις λίγες χώρες που το ράγκμπι είναι αδιαμφισβήτητα το δημοφιλέστερο σπορ. Η μεγάλη κρίση των αρχών της δεκαετίας φαίνεται να ανήκει στο παρελθόν, από τη στιγμή που ο Vern Cotter ανέλαβε την τύχη των highlanders. Η “Ομάδα του Γαϊδουράγκαθου” έχει σκοπό σε κάθε διοργάνωση να δείξει ότι έχει επιστρέψει σε κορυφαίο επίπεδο, όμως δεν έχει καταφέρει ακόμα να το πετύχει απέναντι στις ομάδες του Home Nations. Τον περασμένο Νοέμβρη έδειξε, ωστόσο, πολύ καλά στοιχεία, κερδίζοντας την Αργεντινή, χάνοντας με έναν πόντο από την Αυστραλία και συντρίβοντας τη Γεωργία που πιέζει για την είσοδό της στην ευρωπαϊκή ελίτ. Κάθε θέση πάνω από την 3η θα γίνει δεκτή ως επιτυχία στα highlands.

ΓΑΛΛΙΑ

Οι bleus δεν έχουν ακόμα καταφέρει να βρουν το φάρμακο που θα γιατρέψει όσα συνέβησαν από το 2011 και μετά και πλέον η ασθένεια αρχίζει να διαρκεί. Οι συνέπειες της τεχνικής ηγεσίας του Philippe Saint-André είναι καταστροφικές για μια ομάδα που πρωταγωνιστούσε και πρέπει να πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο στερέωμα. Έχοντας χάσει για ένα πόντο τον παγκόσμιο τίτλο πριν από πεντέμιση χρόνια, οι Γάλλοι προσπαθούν να φτιάξουν ομάδα. Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη νέα ομάδα προσπαθεί να φτιάξει ο μαιτρ Guy Novès, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της εθνικής ομάδας ως ο πιο πετυχημένος ευρωπαίος τεχνικός, μετά από μια 20ετή παραμυθένια πορεία με την Toulouse. O Novès δείχνει να παραμένει πιστός στο πλάνο του, χτισίματος ενός γερού κορμού παρά τα αποτελέσματα που δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά. Η περσινή της πορεία στο Six Nations πέρασε “στα ψιλά”, καθώς στην εξαγωνική χώρα ακόμα δεν είχαν χωνέψει τη βαριά ήττα από τους All Blacks λίγους μήνες νωρίτερα. Ωστόσο, το Νοέμβρη του 2017, αυτή η ανανεωμένη Γαλλία, κατάφερε να κοιτάξει στα μάτια τους πρωταθλητές και δευτεραθλητές κόσμου, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία αντίστοιχα, από τους οποίους έχασε με μικρή διαφορά. Στο φετινό τουρνουά δε λογίζεται στα φαβορί, αλλά έχει τεράστιο ενδιαφέρον να δει κανείς σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτό το καινούριο πολύ ενδιαφέρον μίγμα, που φιλοδοξεί να επαναφέρει το french flair στα γήπεδα των διεθνών αναμετρήσεων.

ΙΤΑΛΙΑ

Οι azzurri θα συμμετέχουν για 18η σεζόν φέτος στο θεσμό και προς το παρόν μετρούν μόνο κάποιες σημαντικές νίκες, ποτέ μια διάκριση. Η πιο αδύναμη ομάδα του τουρνουά φιλοδοξεί να κάνει τα βήματα – και όχι τα πυροτεχνήματα – που θα τη φέρουν πραγματικά ανάμεσα στους γίγαντες, συνοδοιπόρο και όχι ακόλουθο. Μεγάλο της πρόβλημα: η Αγγλία, από την οποία μετράει μόνο βαριές ήττες, μη μπορώντας να ανταπεξέλθει σε ένα ολοκληρωτικό παιχνίδι και δημιουργώντας πρόβλημα μόνο σε αντιπάλους που δε μπορούν να αναπτύξουν την τακτική και το γρήγορο παιχνίδι των backs. Οποιαδήποτε νίκη θα είναι επιτυχία για την πορεία της και στη φετινή διοργάνωση και σίγουρα το ερώτημα είναι πόσο και ποιους από τους αντιπάλους της θα δυσκολέψει, κρίνοντας ίσως και την κατάληξη του τίτλου με δεδομένη την αλλαγή στο σύστημα συγκομηδής βαθμών.

Το πρόγραμμα

1η αγωνιστική

[table “36” not found /]

2η αγωνιστική

[table “37” not found /]

3η αγωνιστική

[table “38” not found /]

4η αγωνιστική

[table “39” not found /]

5η αγωνιστική

ΗμερομηνίαΏραΑγώναςΣκορ
Σάββατο 18 Μάρτη2:30 μμΣκωτία - Ιταλία29-0
Σάββατο 18 Μάρτη4:45 μμΓαλλία - Ουαλία20-18
Σάββατο 18 Μάρτη7:00 μμΙρλανδία - Αγγλία13-9

Be First to Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *